Een vrouw het slaan van een neo-nazi met haar handtas, 1985 (From RHP)

4 thoughts on “Een vrouw het slaan van een neo-nazi met haar handtas, 1985 (From RHP)”

  1. Context (op de website): ” Een vrouw slaan van een neo-nazi met haar handtas is een beroemde foto genomen in Växjö, Zweden op 13 april 1985 door Hans Runesson. Het schildert een 38-jarige vrouw het raken van een marching nazi-skinhead met een handtas. De foto werd genomen tijdens een demonstratie van de Nordic Reich Party supporters. De hoek van de foto, haar houding, gezichtsuitdrukking, en wat ze draagt ​​maakt haar er een stuk ouder dan ze werkelijk is. De picturet werd gepubliceerd in de volgende dag Dagens Nyheter en een dag later in een aantal Britse kranten. Het leidde tot een enorme discussie in Zweden, en de vrouw – die uit angst geleden en haatte de plotselinge media-aandacht – uiteindelijk zelfmoord twee jaar later. De vrouw op de foto is Danuta Danielsson. Ze was van Pools-Joodse afkomst, had haar moeder in een concentratiekamp geweest en ze werd erg boos toen ze de jonge nazi’s in haar rustige stadje zagen. Toen het incident gebeurde had ze alleen woonde in Zweden voor een paar jaar. Dunata ontmoette haar toekomstige Zweedse man op een jazz festival in Polen en kort daarna dat ze getrouwd waren. Haar kennissen beschreef haar als energiek en positief tijdens hun eerste jaar in het nieuwe land. Maar ze had een donkere kant, soms mentaal kwetsbaar ze was. Heel vaak schreeuwde ze dreigend aan mensen op straat, soms mompelde ze bij zichzelf. Zij werd ook behandeld in een psychiatrische afdeling en uiteindelijk stortte zich van een watertoren in 1988. De naam van de neo-nazi’s was Seppo Seluska die een militant nazi uit de Nordic Reich Party, later veroordeeld voor moord was. Hij gemarteld en vermoord een Joodse homoseksuele later het zelfde jaar. In 2014 de Zweedse beeldhouwer Susanna Arwin maakte een miniatuur standbeeld van Danielsson op basis van de foto. Er was een initiatief om een ​​levensgrote bronzen versie op standbeeld Arwin’s in de stad Växjö op te richten, maar het project werd geblokkeerd door lokale politici van de Centrum Partij te nemen dat deze een standbeeld zou kunnen aanzetten tot geweld. Ook had de kunstenaar die zou gaan om het standbeeld te maken niet gevraagd de oorspronkelijke fotograaf toestemming. De fotograaf verzet zich tegen het beeld, omdat hij denkt dat de context van het beeld is te belangrijk om te worden verwijderd. ”

Leave a Reply