Kako Nedostatak / Višak glukoze dijabetesa Kill You?

Kako to utiče na svoje tijelo i zašto?

4 thoughts on “Kako Nedostatak / Višak glukoze dijabetesa Kill You?”

  1. Dijabetička ketoacidoza ili DKA. Njegova stanje u kojem se ti tijelo tako zasićen šećera da vaše tijelo proizvodi višak ketona što čini vaše tijelo kiselim. Vaš mozak je vrlo osjetljiva na promjene u pH tako da kada ste vrlo kisela zbog viška ketona ti mozak prestaje da radi. Kada vaš mozak prestaje da radi prestane šalje signale sa svojim respritory sistema. Kada je respritory sistem prestane raditi vaše tijelo prestane dobijaju adekvatnu kisika i smrti.

  2. Razmotrimo višak glukoze (hiperglikemija) prvi, što je direktna posljedica dijabetesa, gdje pankreasa ili ne proizvodi inzulin na sve (tip I) ili ne dovoljno (tip II). Bez inzulina, glukoze u krvi ne može se uzeti od strane ćelije da se koriste kao energija. U tip I, bez odgovarajuće količine insulina, svih glukoze u krvi ne može ući ćelije, a ćelije počinju da se brzo razgrađuju masti za energiju. Ketoni, nusproizvod ovog procesa, kisela i da će smanjiti pH krvi opasno, zbog čega je ODO je stanje opasno po život. Kod dijabetesa tip II, to je ili nije dovoljno inzulina ili tijelo tkiva postaju otporne na djelovanje inzulina. Ako nije dobro upravlja, ljudi s dijabetesom tipa II će patiti od dugoročnih posljedica nekontrolisanog hiperglikemije. Postepeno uništava živce (dijabetička neuropatija), očiju (dijabetička retinopatija), a vrlo često, bubrezi. Sada, nedostatak glukoze (hipoglikemija) se može javiti u oba tipa dijabetesa, kao rezultat ubrizgavanja previše inzulina ili određene dijabetes droge. Ili obrnuto, ne jede dovoljno hrane, a uzevši uobičajene količine insulina ili droga. Dok većina ćelija u organizmu može privremeno koristiti i druge izvore energije, glukoze je jedini izvor energije za moždane ćelije. Dakle, kada padne nivo glukoze u krvi, neposredni simptomi su rezultati mozak nije u stanju da funkcioniše. To može početi sa razdražljivost, trese, zbunjenost, i napredak u komu i smrt ako se ne liječi. Ali to je rijetko, ekstremni slučaj jer tijelo ima i druge mehanizme za održavanje nivoa glukoze u krvi.

    1. Samo mala poenta: Nije istina. Mozak može da radi na ketone. Postoje neki dijelovi mozga koji zaista imaju uslov glukoze, ali ne i cijeli mozak. Moguće je da ostane svestan i funkcionalan na vrlo niskom nivou glukoze u krvi ako druge podloge su na raspolaganju za mozak da metaboliziraju. (Osim toga dijelovi mozga mogu direktno metabolisati masnih kiselina, kao i, ali ne značajno). To je nedostatak dovoljno raspoložive energije podloge koja te ubije kad ubrizgate previše inzulina i ti hipoglikemijski. Odsutni ketona u krvi (jer je inzulin također suzbija ketona u krvi) mozak će imati loše vrijeme nivoa glukoze u krvi ispod 50 mg / dl i 20 mg / dl može biti fatalno, bez značajnog krvi ketona. Međutim, ako ste bili na neki način postati ozbiljno hipoglikemije, ali i dalje imaju značajne razine ketona, ne bi nužno čak i izgubiti svijest na 20 mg / dl razinu glukoze u krvi. Dakle – samo da pojasnim – to nije jednostavno hipoglikemije koja te ubije – ali hipo-any-energetski supstrat za mozak (i ​​druge organe) koja te ubije kad predozirati na inzulin.

Leave a Reply